5f918e3df257a.jpg

7 tips om Coronaproof te tafelen met gasten

1. Maak duidelijke afspraken

Het is heel belangrijk om duidelijke afspraken te maken en te benadrukken waar jij je niet comfortabel bij voelt. Spreek af dat jullie niet samenkomen als iemand zich niet goed voelt en overloop op voorhand met z’n allen deze tips om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van wat er verwacht wordt. Heb je de indruk dat er toch iemand van plan is om de regels naar zijn laars te lappen? Nodig die persoon in kwestie dan niet uit.

 

2. Begroet elkaar op een veilige manier

Dat betekent: mét mondmasker en zónder elkaar een kus, knuffel of hand te geven. Geef een elleboogstootje of tik met jullie voeten tegen elkaar als jullie elkaar toch koste wat het kost willen begroeten. Zet het mondmasker pas af als jullie aan tafel zitten en berg het op in een enveloppe of doosje. Ga je van tafel om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan? Zet dan je mondmasker weer op!

 

3. Houd 1,5 meter afstand van elkaar

Zorg dat jullie steeds op een veilige afstand van elkaar zitten of staan. Zit niet te dicht bij elkaar en geef iedereen een vaste plaats aan tafel. Ga ook niet met z’n allen in de zetel hangen. Heb je een overdekt terras? Overweeg dan eventueel om een terrasverwarmer aan te schaffen en lekker gezellig buiten te tafelen.

 

4. Ontsmet regelmatig je handen

Op tijd en stond onze handen ontsmetten zit er intussen al goed ingebakken, maar in een vertrouwde omgeving is de kans nog net iets groter dat we dat toch nog durven te vergeten. Nochtans is het belangrijk om ook als je bij vrienden bent, je handen regelmatig te ontsmetten. Zorg ervoor dat er een flesje handgel op tafel staat en vergeet je handen zeker niet te ontsmetten wanneer je je mondmasker afneemt en naar het toilet bent geweest.

5. Vermijd een buffet en voorzie aparte borden

Zet geen potjes chips en nootjes op tafel, maar geef iedereen een apart bord met hapjes. Ook een buffet wordt sterk afgeraden. Nog een handige tip: markeer alle glazen, zodat die niet per ongeluk kunnen worden omgewisseld en voorzie papieren servetten in plaats van stoffen exemplaren.

 

6. Verlucht de ruimte

Buiten dineren bij een vuurkorf kan gezellig zijn, maar voor koukleumen is dat niet altijd even aangenaam. Eten jullie binnen? Zorg er dan voor dat je de ruimte goed kan verluchten en zet enkele ramen open. Vergeet ook de toiletruimte niet te verluchten!

 

7. Vermijd elke verleiding om toch in de fout te gaan

Een streepje muziek mag altijd, maar zorg ervoor dat die muziek niemand verleidt om aan het dansen te gaan. Probeer ook overmatig alcoholgebruik te vermijden. Het is ook voor één keer toegestaan – en zelfs lichtjes verplicht! – om de gastheer en/of -vrouw níét te helpen en gewoon aan tafel te blijven zitten. Praat iemand te luid? Wijs die persoon daar dan op voordat het gesprek escaleert en jullie met z’n allen zitten te roepen.

Bron: https://www.flair.be/nl/lifestyle/thuis-eten-gasten-corona/